CURSUS ‘PARTNERS IN ONTWIKKELING’

SAMENWERKEN EN COMMUNICEREN MET OUDERS

Werk jij met kinderen en jongeren in het onderwijs, de kinderopvang, welzijn of de jeugdgezondheidszorg dan weet je dat ouders onmisbare partners zijn in de ontwikkeling van het kind. Samenwerken met ouders kan energie geven maar ook een flinke uitdaging zijn. Ouders kunnen emoties en gedachten bij je oproepen die het lastig maken de ouder positief te benaderen. De workshop ‘Partners in ontwikkeling’ bevordert de communicatie en samenwerking met ouders. Dit biedt kinderen een optimale basis om zich te ontwikkelen. Werken vanuit een gelijkwaardige relatie, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, is een belangrijke voorwaarde voor samen-werking. Gelijkwaardige samenwerkingen vergroten het vertrouwen en de draagkracht van alle betrokkenen.

Voor wie?
De workshop is bedoeld voor alle professionals die werken met kinderen en jongeren en hierin vanuit een opbouwende, effectieve en positieve relatie willen optrekken met de ouders.

Programma
Je maakt kennis met de basisprincipes uit de ouderschapstheorie. We gaan in op de bedoeling van samenwerking en communicatie met ouders. En je leert hoe je beter op ouders kunt aansluiten. Met als doel dat de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Het programma is gericht op verdieping van je expertise, het opdoen van nieuwe ideeën en oefenen met praktijksituaties. Theoretische kaders worden afgewisseld met daarop afgestemde werk- en ervaringsvormen waarbij veel ruimte is voor uitwisseling en reflectie.

Wat levert het je op?
– Bewustwording en beeldvorming op ouders en ouderschap en jouw rol als professional
– Kun jij je voorstellen dat iedereen op zijn eigen wijze naar de werkelijkheid kijkt? Wat is jouw werkelijkheid?
– Bewustwording op de bedoeling en verwachtingen van de samenwerking met ouders
– Waarom ga je een samenwerking aan met elkaar en hoe blijf jij in verbinding met de ouders in het belang van het kind?
– Kunnen ‘omdenken’ van een probleem naar een mogelijkheid
– Wat doe jij als het moeilijk wordt in de samenwerking met ouders?
– Adequater kunnen handelen in contacten met ouders. Kun jij de positie naast ouders in blijven nemen?
– Tools en succesfactoren die je kan inzetten in de samenwerking met ouders, in het belang van het kind

Studiebelasting
Twee dagdelen van elk 3 uur. Tussen beide dagdelen wordt 4 uur zelfstudie gevraagd in de vorm van zelfreflectie en het maken van een opdracht.

Trainers
Marjan Veenstra en Sandy van Gageldonk zijn gespecialiseerd in oudergericht werken & kijken en ef-fectief samenwerken en communiceren met ouders in het belang van het kind. Vanuit de optiek dat ieder mens het recht heeft om zich te ontwikkelen leggen wij ons toe op de unieke samenwerking van ouders en professionals en op de relatie die zij hebben in het belang van de ontwikkeling van het individuele kind.

Kosten
225,00 euro pp exclusief BTW

Iedere organisatie en ieder team heeft eigen vraagstukken en eigen puzzels in de samenwerking waar het mee worstelt.
Er is een mogelijkheid om de training in company aan te bieden  waarbij je kunt kezen voor maatwerk om de training naadloos aan te laten sluiten op jullie dagelijkse praktijk. De kosten hiervoor zijn in overleg met de opdrachtgever, hierover gaan we graag het gesprek aan. 

 
€ 225,- pp

excl. 21% btw)

Donderdag 3 oktober 2019 van 13.30 – 16.30

Donderdag 7 november 2019 van 13.30 – 16.30

Schrijf je in