TRAINING ‘SAMENWERKEN & COMMUNICEREN MET OUDERS’
PARTNERS IN ONTWIKKELING

Werk jij met kinderen en jongeren in het onderwijs, de kinderopvang, welzijn of de jeugdgezondheidszorg? Dan weet je dat ouders onmisbare partners zijn in de ontwikkeling van het kind. Samenwerken met ouders kan energie geven, maar ook een flinke uitdaging zijn. Ouders kunnen emoties en gedachten bij je oproepen die het soms lastig maken om de ouder positief te blijven benaderen.
De training bevordert de communicatie en samenwerking met ouders. Dit biedt kinderen een optimale basis om zich te ontwikkelen. Werken vanuit een gelijkwaardige relatie, ieder vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid, is een belangrijke voorwaarde voor samenwerking. Gelijkwaardige samenwerkingen vergroten het vertrouwen en de draagkracht van alle betrokkenen.

Voor wie?

De training is bedoeld voor alle professionals die werken met kinderen en jongeren en hierin vanuit een opbouwende, effectieve en positieve relatie willen optrekken met de ouders.

Programma
Je maakt kennis met de basisprincipes uit de ouderschapstheorie. We gaan in op de bedoeling van samenwerking en communicatie met ouders. En je leert hoe je beter op ouders kunt aansluiten, ook als er weerstand is. Het programma is gericht op verdieping van je expertise, het opdoen van nieuwe ideeën en oefenen met praktijksituaties. Theoretische kaders worden afgewisseld met daarop afgestemde werk- en ervaringsvormen waarbij veel ruimte is voor uitwisseling en reflectie.

Wat levert het je op?

  • Bewustwording en beeldvorming op ouders en ouderschap en jouw rol als professional.
  • Kun jij je voorstellen dat iedereen op zijn eigen wijze naar de werkelijkheid kijkt?
    Je krijgt inzicht in jouw werkelijkheid.
  • Bewustwording op de bedoeling en verwachtingen van de samenwerking met ouders.
  • Praktische tools hoe jij in verbinding blijft met ouders, in het belang van het kind.
  • Kunnen ‘omdenken’ van een probleem naar een mogelijkheid.
  • Inzicht in je eigen gedrag wanneer jouw communicatie met ouders moeilijk wordt.

Na deze training kun jij de positie naast de ouder in blijven nemen en voortaan adequater handelen in contacten met ouders.

Studiebelasting
Twee dagdelen van elk 3 uur. Tussen beide dagdelen wordt 4 uur zelfstudie gevraagd in de vorm van zelfreflectie en het maken van een opdracht.

Trainers
Marjan Veenstra en Sandy van Gageldonk zijn gespecialiseerd in ouderschap, oudergericht werken en effectief samenwerken en communiceren met ouders. Het is onze missie dat ieder kind kansrijk opgroeit vanuit een optimale samenwerking tussen professionals en ouders.

Kosten
225,00 euro pp exclusief btw

Iedere organisatie en ieder team heeft eigen vraagstukken en eigen puzzels in de samenwerking waar het mee worstelt. Er is een mogelijkheid om de training in company aan te bieden waarbij je kunt kiezen voor maatwerk om de training naadloos aan te laten sluiten op jullie dagelijkse praktijk. De kosten hiervoor zijn in overleg met de opdrachtgever, hierover gaan we graag het gesprek aan.

 
€ 225,- pp

excl. 21% btw)

Trainingsdag 1: donderdag 7 november van 13.30 - 16.30 uur

Trainingsdag 2: donderdag 12 december van 13.30 - 16.30 uur

Schrijf je in